Naleśniki (wersja podstawowa) bez glutenu, bez laktozy


Naleśniki (wersja podstawowa) bez glutenu, bez laktozy
Składniki
- 5 czubatych łyżek mąki jaglanej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szt. jaja
- 1 szklanka mleka roślinnego
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
Instrukcje
- Wszystkie składniki ciasta zblenduj na gładką masę.
- Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wylewaj cieniutką warstwę ciasta rozprowadzając je równo po powierzchni.
- Usmażone naleśniki układaj na talerzu, przykryj drugim talerzem, żeby odpoczęły i uelastyczniły się. Jeśli będziesz chcieć je zwinąć od razu po usmażeniu, popękają.
- Z podanych składników wychodzi około 6 małych naleśników (średnica patelni ok 23 cm).
- Swoje naleśniki podałam z puree z dyni.
- Możesz je podać również z owocami, z dżemem bez cukru, z masłem orzechowym, z pulled pork, posmarowane pesto i na wiele innych sposobów.
Uwagi
