Tortille z pulled pork (bez glutenu)


Tortille z pulled pork (bez glutenu)
Składniki
TORTILLE (6 szt.)
- 3/4 szklanki mąki gryczanej polecam BioBabalsy bo najmniej czuć grykę
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szt. jaja
- 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
PULLED PORK
- 800-1000 g szynki wieprzowej może być łopatka
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Instrukcje
Przygotowanie szarpanej wieprzowiny
- W słoiczku lub szklance zmieszaj ze sobą oliwę, ocet jabłkowy, miód i przyprawy (papryki, cynamon, kmin, sól, pieprz)
- Mięso opłucz i osusz ręcznikiem, następnie natrzyj je dokładnie przyprawami.
- Cebulę pokrój na grubsze plastry, czosnek obierz i rozgnieć nożem. Włóż na dno garnka do pieczenia lub wolnowaru.
- Następnie włóż mięso natarte przyprawami i zalej szklanką wody.
- Przykryj i piecz w wolnowarze w trybie Low ok 9 h, lub w piekarniku w temperaturze ok 90 C przez około 9 h.
- Kiedy mięso będzie gotowe rozdziel je dwoma widelcami na cienkie kawałki i podawaj w tortillach lub paleo bułkach z dodatkiem sosu pomidorowego z chilli i zimową surówką.
Przygotowanie tortilli
- Wszystkie składniki na tortille zmieszaj ze sobą.
- Na patelni do nalaśników rozgrzej odrobinę masła klarowanego.
- Przed nabieraniem ciasta należy je przemieszac.
- Wylej niewielką porcję ciasta, rozprowadzając po powierzchni patelni i smaż do zrumienienia.
- Następnie przewróć na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni można dodać odrobinę więcej wody i wymieszać.
Uwagi


