Kurczak z wątróbką po tajsku
Kurczak z wątróbką po tajsku
Składniki
- 1 szt. pierś z kurczaka
- 150-200 g wątróbki z wiejskiego kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt. cebula
- 1 szt. papryczka chilli
- 2 cm. świeżego imbiru
- 3 szt. różnokolorowe papryki
- 1 pęczek dymki
- 1 szt. marchewka
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/2 szt. opakowania pasty Yellow Curry Paste link w opisie
- 3 łyżki sezamu
- 2 garści kiełków
- 1 szt. cukinia
- sól
- olej kokosowy do smażenia
- okra opcja
Instrukcje
- Najpierw przygotuj warzywa i mięso.
- Pierś kurczaka i wątróbkę oczyść i pokrój na paski.
- Marchewkę, paprykę i dymkę potnij w słupki długości ok 3-5 cm, cebulę drobno posiekaj, czosnek (i opcjonalnie okrę) pokrój na cienkie plasterki.
- Chilli pokrój na niewielkie plasterki razem z pestkami, imbir zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- W woku lub innym dużym garnku z grubym dnem mocno rozgrzej olej koksowy.
- Dodaj imbir, chilli, czosnek i cebulę i cały czas mieszając podsmaż ok 1 min.
- Dodaj pastę Yellow Curry Paste (można kupić w Piotrze i Pawle albo w Almie) i wymieszaj. Smaż jeszcze ok. 1-2 min.
- Dodaj pierś i wątróbkę i smaż 4-5 min.
- Następnie dodaj marchewkę, papryki, dymkę i ew. okrę (świetnie zagęszcza sos). Smaż na dużym ogniu cały czas mieszając kolejne 3-5 min.
- Dodaj mleko kokosowe gotując 3-4 min.
- Na końcu dodaj sezam i sól do smaku.
- Wyłącz źródło ciepła.
- Cukinię umyj (nie obieraj) i potnij na „makaron” używając obieraczki (ja mam coś takiego).
- Podawaj kurczaka z cukiniowym „makaronem”, przybierz kiełkami.
- Najfajniej się zjada pałeczkami 🙂