Naleśniki jaglane z makiem i truskawkami
Naleśniki jaglane z makiem i truskawkami
Składniki
- 1 szklanka mąki jaglanej szklanka 250 ml
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 szt. duże jajo
- szczypta wanilii
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki mielonego maku
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Instrukcje
- Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj mikserem na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wylej cienką warstwę ciasta rozprowadzając je równo po powierzchni patelni.
- Smaż na średnim ogniu około 3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. W zależności od wielkości patelni wyjdzie około 4-6 naleśników.
- Truskawki pokrój na ćwiartki, ułóż na połowie naleśnika i przykryj drugą jego połową.
- Posyp ksylitolem (lub ksylitolem zmielonym na puder), przybierz świeżymi listkami stewi, która
- nada dodatkowej słodyczy lub mięty albo melisy.