Omlet kasztanowy z bananem i malinami (paleo)
Omlet kasztanowy z bananem i malinami (paleo)
Składniki
- 4 szt. jaja
- 6 czubatych łyżek mąki kasztanowej
- szczypta soli
- szczypta sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szt. duże dojrzałe banany
- 2 garście malin
- kilka migdałów
- olej kokosowy do smażenia
- opcjonalnie: tahini
Instrukcje
- Jaja, mąkę, sól, sodę i cynamon wymieszaj mikserem na gładką masę.
- Jeśli nie masz miksera, przesiej wcześniej mąkę kasztanową, bo lubią się tworzyć liczne grudki.
- Pokrój banany w plasterki o grubości około 1 cm i wrzuć do masy.
- Na patelni rozgrzej olej i wylej połowę masy. Zmniejsz ogień i smaż po jednej stronie pod przykryciem aż do prawie całkowitego ścięcia omleta z wierzchu (ok 5-8 min.), potem przełóż omlet na drugą stronę i dosmaż ok 2-3 minuty.
- Usmaż drugiego.
- Podawaj z malinami, migdałami i opcjonalnie polane tahini.