Na zimową depresję, pomoże Ci dynia

Mimo, że idzie zima, to ja nie mogę przestać myśleć o dyni, która jest ważnym składnikiem mojego codziennego menu.
Jedzenie dyni kojarzy się głównie z jesienią, ale przecież ciągle w sklepach dostępne są różne rodzaje dyni.
Najpopularniejsze to dynia olbrzymia, hokkaido i piżmowa. Dynię można wykorzystać w kuchni właściwie w każdym daniu np. w kopytkach, naleśnikach, ciastach i wiele więcej. Warto również pomyśleć o pestkach dyni.
Dlaczego powinniśmy jeść dynię?
- Zawiera beta-karoten, prekursora witaminy A, niezbędnego dla zdrowia oczu.
- Beta-karoten to bardzo silny antyoksydant, który neutralizuje wolne rodniki i zapobiega zmarszczkom.
- Stanowi doskonałe źródło błonnika ważnego dla zdrowia jelit.
- Dynia jest źródłem „dobrych” węglowodanów czyli takich, które szybko nie podnoszą poziomu cukru we krwi dlatego warto ją polecić osobom cierpiącym na choroby metaboliczne np. cukrzykom.
- Działa przeciwzapalnie dlatego jest zalecana cukrzykom, osobom cierpiącym na insulinooporność, ale także alergikom i osobom zmagającym się z chorobami autoimmunologicznymi.
- Jest źródłem cynku, który przyczynia się do zwiększenia odporności, jak również sprzyja płodności.
- Zawiera L tryptofan, składnik chemiczny, który powoduje, że czujemy się szczęśliwi, zapobiega depresjom i stanom przygnębienia w okresie jesienno-zimowym.
- Jest tania, wszechstronna, łatwo dostępna przez większą część roku i ma wiele odmian więc nie można się nią znudzić.
W Krakowie swoje dynie kupuję:
- na Starym Kleparzu
- na Targu Pietruszkowym od JeDynie
- możecie zamówić i odebrać osobiście w Warzywniaku: Nowa Huta Tomex kiosk 464 albo Mydlniki ul. Balicka 252 Agnieszka Kubik tel: 667 45 08 23 (dynie od JeDynie)
Poniżej znajdziecie moje przepisy na dania z dyni:
1. Biszkopt dyniowy

2. Budyń z dynią

3. Kanapka z dyni

4. Frytki z dyni

5. Kopytka dyniowe

6. Zupa dyniowa

7. Dynia słodko-ostra

8. Naleśniki z dynią

9. Dyniowe latte
