Naleśniki gryczane z dynią
Naleśniki gryczane z dynią
Składniki
NALEŚNIKI
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mleka kokosowego wodnistego, nie kremu
- 1 szt. jajo
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
NADZIENIE:
- 1/2 szt. małej dyni
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- 1 szt. jabłko
- 4 łyżki mleka kokosowego
- spora garść orzechów
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta soli
Instrukcje
Najpierw zrób nadzienie:
- Dynię obierz i pokrój na małe kawałki.
- Zalej zimną wodą, tak aby pokryć całą dynię, dopraw szczyptą soli i gotuj do miękkości.
- Odlej część wody, tak żeby dynia miała konsystencję nie za gęstego, ale nie lejącego musu.
- Dodaj mleko kokosowe, przyprawy i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem, żeby krem nie wystygł za bardzo.
- Pod koniec dodaj miód i wymieszaj.
Usmaż naleśniki:
- Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie wymieszać w mikserze.
- Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wylewaj cienką warstwę ciasta równomiernie.
- Smaż z każdej strony, aż do zarumienienia.
- Każdy usmażony naleśnik możesz włożyć do rozgrzanego do 50C piekarnika, żeby nie wystygł w czasie jak będą smażyły się kolejne.
- Jabłko pokrój w szerz w plastry, a potem w słupki. Odłóż.
Skomponuj naleśnika:
- Każdy naleśnik posmaruj musem z dyni, włóż słupki jabłka i kilka orzechów.
- Zwiń w rulon lub złóż w kopertę.
- Podawaj polane miodem, pozostałym musem lub kremem kokosowym.