Tarta z kiszoną kapustą


Tarta z kiszoną kapustą
Składniki
SPÓD:
- 9 łyżek mąki kasztanowej
- 2 łyżki mąki konopnej
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szt. jajo
- 3 łyżki mleka kokosowego
NADZIENIE:
- 4 niewielkie garści kapusty kiszonej
- dowolna wędlina/parówki/boczek/resztki mięsa z obiadu na 4 porcje
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 2 szt. jaja
- 1 szt. majeranku
- smalec gęsi do smażenia
- pieprz
Instrukcje
- Nagrzej piekarnik do 200-210 C
- Zmieszaj suche składniki w misce.
- Utrzyj jedno jajo z mlekiem kokosowym.
- Połącz wszystkie składniki, aby powstała elastyczna masa. Jeśli trzeba dodawaj mleka lub mąki.
- Przy pomocy rąk umieść ciasto w foremkach (ciasto ma być dość sprężyste, ma się nie lepić -naoliw dłonie, żeby ciasto się nie przylepiało). Gotowe ciasto odstaw na chwilę.
- Na patelni rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone w małe kawałki mięso i podsmaż.
- Dodaj pokrojoną kapustę i majeranek, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 3-4 minuty.
- W międzyczasie wbij do miseczki 2 jaja i połącz z jogurtem. Dobrze wymieszaj. Popieprz.
- Na umieszczone w foremkach ciasto wyłóż delikatnie wystudzoną kapustę z mięsem i polej 2-3 łyżkami masy jajeczno-jogurtowej, tak aby pokryć cały wierzch.
- Piecz 15-18 min.
- Otwórz piekarnik niech tarty się trochę przestudzą zanim rzucisz się na nie.
- Podawaj z jogurtem lub śmietaną kremówką.
Uwagi

