Naleśniki z mąki z amarantusa (bezglutenowe)


Naleśniki z mąki z amarantusa (bezglutenowe)
Składniki
- 2 szt. jaja
- 6 łyżek mąki z amarantusa
- 1/2 szklanki mleka migdałowego kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego + do smażenia
Nadzienie dowolne np:
- resztki sałatki dyni, domowej konfitury,
- paleo nutella owoce z kokosową śmietaną
Instrukcje
- Wszystkie składniki ciasta zblenduj na gładką masę.
- Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wylewaj cieniutką warstwę ciasta rozprowadzając je równo po powierzchni.
- Usmażone naleśniki układaj na talerzu, żeby odpoczęły i uelastyczniły się. Jeśli będziesz chcieć je zwinąć od razu po usmażeniu, popękają.
- Z podanych składników wychodzi około 6 małych naleśników (średnica patelni ok 23 cm).
- Swoje naleśniki podałam z resztkami sałatki z jarmużu, fasolki szparagowej, pomidorków i pestek dyni (przepis w kolejnym wpisie).
- Możesz je podać również na słodko np. z owocami i śmietaną kokosową, bananami i czekoladą lub kremem dyniowym.
Uwagi



