Sernik z nerkowców (wegański, bez glutenu, bez pieczenia)


Sernik z nerkowców (wegański, bez glutenu, bez pieczenia)
Składniki
SKŁADNIKI SPÓD
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka migdałow
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 14 szt. namoczonych daktyli bez pestek
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- szczypta soli
WARSTWA „SEROWA”
- 600 g orzechów nerkowca namoczonych przez noc
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu w wersji niewegańskiej
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka jagód mogą być z mrożonki
Instrukcje
- Orzechy wsyp do miksera z ostrzem i zmiel drobno.
- Dodaj namoczone daktyle oraz resztę składników na spód. Jeśli używasz świeżych nie suszonych daktyli, nie trzeba ich namaczać, w przeciwnym wypadku zalej je gorącą wodą i mocz ok 10-15 min, potem odcedź.
- Dno okrągłej formy (ok 25 cm) wyściełaj papierem do pieczenia, wysyp przygotowany spód i dociśnij rękami tak, aby równo pokryć dno formy.
- Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy „serowej”.
- Namoczone orzechy nerkowca przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odcedź.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki nadzienia, poza jagodami.
- Zblenduj mikserem na bardzo gładką, jednolitą masę.
- Połowę gotowej masy odlej do osobnego naczynia, a do pozostałej dodaj jagody i zmiksuj na gładką masę.
- Na przygotowany wcześniej spód wyłóż warstwę jagodową, a potem białą wyrównując silikonową szpatułką wierzch.
- Odstaw do lodówki do stężenia na całą noc.
- Podawaj z pokruszoną czekolą i ulubionymi owocami.
Uwagi

