Tarta z jabłkami i kruszonką (paleo, keto)
Tarta z jabłkami i kruszonką (paleo, keto)
Składniki
SPÓD
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 50 g płatków lub wiórków kokosowych
- 3 szt. jaja
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła ekologicznego
- szczypta soli
NADZIENIE
- 4 szt. duże jabłka szara reneta obrane i wydrylowane
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli kłodawskiej
KRUSZONKA
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 30 g płatków kokosowych
- 2 szt. jaja
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli kłodawskiej
POLEWA
- Składniki w opisie
Instrukcje
- Najpierw przygotuj spód ciasta.
- Przesiej mąkę i połącz z płatkami kokosowymi.
- W oddzielnym naczyniu jaja utrzyj z ksylitolem, dodaj przestudzone masło i sól.
- Połącz wszystkie składniki i ugniataj ciasto rękami przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto będzie miało raczej suchą konsystencję podobnie jak kruche ciasto.
- Wylep rękami natłuszczoną formę na tartę (23cm.) przygotowanym ciastem. Odstaw.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie.
- Jabłka pokrój w niewielkie kawałki, włóż do garnka i podlej 1/4 szklanki wody.
- Zagotuj i dodaj masło oraz ksylitol wraz z przyprawami. Gotuj na średnim ogniu ok 10 min aż do zmiękczenia jabłek. Mieszaj od czasu do czasu.
- Jeśli jabłka oddadzą za dużo wody odlej ją do kubeczka (może się jeszcze przydać)
- Przestudź jabłka.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę:
- Przesiej mąkę i połącz z płatkami kokosowymi i kakao.
- W oddzielnym naczyniu jaja utrzyj z miodem, dodaj przestudzone masło i sól.
- Połącz wszystkie składniki i ugniataj ciasto rękami przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto będzie miało raczej suchą konsystencję podobnie jak kruche ciasto.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 20-30 min.
- Rozgrzej piekarnik do temp 200 C.
- Zacznij układać warstwy ciasta. Wystudzone nadzienie wyłóż na przygotowany kruchy spód. Jeśli nadzienie wyda Ci się zbyt suche, dodaj zachowanego soku z gotowania jabłek.
- Wyjmij kruszonkę z lodówki i przy użyciu tarki (grube oczka) zetrzyj ciasto na wierzch.
- Piecz ok. 18-20 min.
- Przygotuj polewę wg przepisu [tutaj]
- Po wystudzeniu polej ciasto polewą.