Tarta z owocami leśnymi


Tarta z owocami leśnymi
Składniki
SPÓD:
- 2 szt. jaja
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki kasztanowej
- 9 łyżek wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego lub masła
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
NADZIENIE:
- 400 ml mleka kokosowego lub wiejskiej śmietany
- 4 listki żelatyny
- 500 g ulubionych owoców leśnych
Instrukcje
- Najpierw przygotuj spód.
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- W misie miksera zmieszaj jaja z przestudzonym olejem kokosowym, miodem i solą
- W oddzielnym naczyniu przesiej mąki z sodą i połącz z wiórkami kokosowymi.
- Dodaj mąki do masy jajecznej, cały czas mieszając.
- Wyłącz mikser i sprawdz rękami konsystencję ciasta, ma nie lepić się do rąk i być sprężyste. W razie potrzeby dodaj wiórków kokosowych.
- Wysmaruj foremkę (średnica ok 22-24 cm.) na ciasto olejem kokosowym.
- Wylep formę ciastem, tak żeby pokryła również brzegi do wysokość ok 1-5 – 2 cm.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz około 25 min, aż do zarumienienia brzegów.
- Odstaw, żeby spód trochę przestygł.
- Przygotuj nadzienie.
- Listki żelatyny połam, włóż do miseczki i zalej ok 2-3 łyżkami gorącej wody i zamieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.
- Mleko kokosowe przelej do miski i dobrze wymieszaj łyżką na gładką masę.
- Połącz z przestudzoną żelatyną, dobrze mieszając.
- Wyłóż krem kokosowy na wystudzony spód i odstaw do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Rano wdekoruj tartę owocami i zjedz 🙂
Uwagi



