Cofnij
Naleśniki z mąki z amarantusa (bezglutenowe)

Naleśniki z mąki z amarantusa (bezglutenowe)

Monika Piasecka
Kupiłam nową mąkę. Mąkę z amarantusa (użyłam Casa del Sur). Właściwie bardziej z ciekawości niż z potrzeby, ale okazało się, że mąka jest dosyć neutralna w smaku mimo, że samo ziarno amarantusa w sumie przypomina mi zapach stajni. Nie wiem czemu.
Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Śniadania
Kuchnia Kuchnia zdrowotna
Porcje 6

Składniki
  

Nadzienie dowolne np:

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki ciasta zblenduj na gładką masę.
  • Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wylewaj cieniutką warstwę ciasta rozprowadzając je równo po powierzchni.
  • Usmażone naleśniki układaj na talerzu, żeby odpoczęły i uelastyczniły się. Jeśli będziesz chcieć je zwinąć od razu po usmażeniu, popękają.
  • Z podanych składników wychodzi około 6 małych naleśników (średnica patelni ok 23 cm).
  • Swoje naleśniki podałam z resztkami sałatki z jarmużu, fasolki szparagowej, pomidorków i pestek dyni (przepis w kolejnym wpisie).
  • Możesz je podać również na słodko np. z owocami i śmietaną kokosową, bananami i czekoladą lub kremem dyniowym.

Uwagi

Kupiłam nową mąkę. Mąkę z amarantusa (użyłam Casa del Sur). Właściwie bardziej z ciekawości niż z potrzeby, ale okazało się, że mąka jest dosyć neutralna w smaku mimo, że samo ziarno amarantusa w sumie przypomina mi zapach stajni. Nie wiem czemu.
Dla mnie to odkrycie! Wyszły z niej wspaniałe, elastyczne, nierozpadające się bezglutenowe naleśniki, które przypominają wyglądem i smakiem te pszenne. Neutralny smak powoduje, że pasuje do nich nadzienie zarówno wytrawne jak i słodkie. Są po prostu wspaniałe!