Omlet ze szpinakiem i mielonym mięsem


Omlet ze szpinakiem i mielonym mięsem
Składniki
Instrukcje
- Pokrój czosnek na cieniutkie plasterki.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek. Uważaj, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki.
- Dodaj mięso i dalej smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso się usmaży tak jak lubisz.
- Dodaj szpinak i podsmaż tylko chwilę (2-3 min). Posól i popieprz.
- Białka wymieszaj w odrębnym naczyniu i wylej równo na patelnię.
- Przykryj pokrywką i zmniejsz źródło ciepła na minimum. Duś do ścięcia białek.
- W międzyczasie wymieszaj żółtka z solą i pieprzem.
- Wyłóż omlet na talerz i polej żółtkami.
Uwagi
- Jest bogaty w niacynę czyli witaminę B3, która min. sprzyja detoksyfikacji organizmu.
- Jest bogatym źródłem cynku, białka, błonnika oraz witamin A, C, E oraz K.
- W tych zielonych liściach można znaleźć również tiaminę (wit B1) niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.
- Duża ilość flawonoidów w szpinaku działa jak antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników, szczególnie w jelicie grubym.



