Krem z groszku z kiełkami
Krem z groszku z kiełkami
Składniki
- 500 g opakowanie mrożonego groszku
- 1 litr bulionu warzywnego
- dowolne kiełki u mnie lucerny
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Wlej bulion warzywny do garnka i zagotuj.
- Wrzuć do garnka mrożony groszek i gotuj do czasu, aż będzie miękki (ok 10-15 min)
- Zdejmij garnek z kuchenki i zblenduj zupę na krem pozostawiając część groszku w całości.
- Dopraw solą i pieprzem oraz wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, tak aby w zupie widoczne były tłuste oczka.
- Rozlej na talerze i do każdego włóż garść kiełków.
- Posiekaj szczypiorek i wrzuć do zupy.
- Polej całość łyżeczką oliwy.