Omlet z surowymi żółtkami
Omlet z surowymi żółtkami
Składniki
- 6 szt. białek
- 6 szt. żółtek
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- masło do smażenia
Instrukcje
- Białka i wiórki dokładnie wymieszaj (ja to zrobiłam ręcznie, można mikserem).
- Przypraw pieprzem i solą wg swoich preferencji.
- Na patelni o średnicy około 22-24 cm roztop masło.
- Wylej połowę mieszanki na patelnię, równo pokrywając całą jej powierzchnię i usmaż omlet.
- Smaż na średnim ogniu – obie strony, aż do uzyskania złocistego koloru (uwaga, żeby nie przypalić masła).
- Następnie usmaż drugi omlet.
- Żółtka wymieszaj z solą i pieprzem na gładką masę i posmaruj nią omlet już na talerzu.
- Posyp natką pietruszki.
- Gotowe!
- Zjadaj od razu, póki ciepłe 🙂