Gulasz z jelenia
Gulasz z jelenia
Składniki
- 1,5 kg karkówki z jelenia
- 8 szt. cebul
- 4 szt. ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 250 g boczniaków
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki prawdziwego masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 6 ziarenek jałowca
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 1 szczypta sól himalajska
Instrukcje
- Mięso z jelenia pokrój na ok. 3 cm kawałki. Osusz.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i na dużym ogniu podsmaż mięso przez parę minut (chodzi o szybkie zamknięcie porów i zatrzymanie smaku).
- Mięso wypuści trochę soków i zacznie tworzyć się sos.
- Dodaj masło i podlej wodą (lub bulionem jeśli masz) na tyle, żeby pokryć całe mięso.
- Pokrój cebulę w cienki półplasterki, a czosnek posiekaj drobno i wrzuć do garnka.
- Wrzuć przyprawy ( z wyjątkiem soli i rozmarynu) i wlej passatę.
- Gotuj na małym ogniu ok 2-2,5h od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie, a cebula się rozpadnie i zagęści sos.
- W międzyczasie pokrój boczniaki na cienkie paski i wrzuć do gulaszu, dodaj rozmaryn i sól do smaku.
- Gotuj jeszcze ok 30-40 min.
- Gulasz można podać z ziemniakami i wiejską śmietaną