Siemię lniane zalej ciepłą wodą i wymieszaj na papkę. Odstaw.
Mąki zmieszaj z sodą, dodaj sól do smaku, dodaj papkę z siemienia, oliwę i chlust zimnej wody.
Wyrób ciasto rękami.
Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące dodaj odrobinę mąki.
Rozwałkuj gotowe ciasto na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C około 15-17 minut, ostatnie 3-5 min możesz użyć termoobiegu dla bardziej chrupkich brzegów.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy.
Na patelni rozgrzej oliwę, przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż go na wolnym ogniu uważając, aby go nie przypalić.
Dodaj paprykę, zamieszaj i smaż jeszcze około 1 minuty.
Dodaj passatę, sól i pieprz i podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody wyparuje i sos stanie się gęsty.
Przygotuj wegański "parmezan". Zbleduj wszystkie składniki na pył przypominający tarty parmezan.
Pizzę wyjmij z piekarnika, posmaruj sosem pomidorowym i posyp "parmezanem".
Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie karmelizowana brukselka, która została z obiadu, pestki dyni i szczypiorek oraz kiełki.