Wiosenna wegańska pizza (bez glutenu)
Wiosenna wegańska pizza (bez glutenu)
Składniki
- 2 czubate łyżki mąki jaglanej
- 2 czubate łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- trochę zimnej wody
- sól
SOS
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
WEGAŃSKI „PARMEZAN” inspirowany przepisem TTH
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki niektywnych płatków drożdżowych
- szczypta chilli
- szczypta soli
ULUBIONE DODATKI
- oliwki suszone pomidory, prosciutto
- dobra wędlina kawałki kurczaka, jajo sadzone
- brukselka jarmuż, szpinak itd.
Instrukcje
- Siemię lniane zalej ciepłą wodą i wymieszaj na papkę. Odstaw.
- Mąki zmieszaj z sodą, dodaj sól do smaku, dodaj papkę z siemienia, oliwę i chlust zimnej wody.
- Wyrób ciasto rękami.
- Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące dodaj odrobinę mąki.
- Rozwałkuj gotowe ciasto na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C około 15-17 minut, ostatnie 3-5 min możesz użyć termoobiegu dla bardziej chrupkich brzegów.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy.
- Na patelni rozgrzej oliwę, przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż go na wolnym ogniu uważając, aby go nie przypalić.
- Dodaj paprykę, zamieszaj i smaż jeszcze około 1 minuty.
- Dodaj passatę, sól i pieprz i podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody wyparuje i sos stanie się gęsty.
- Przygotuj wegański „parmezan”. Zbleduj wszystkie składniki na pył przypominający tarty parmezan.
- Pizzę wyjmij z piekarnika, posmaruj sosem pomidorowym i posyp „parmezanem”.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie karmelizowana brukselka, która została z obiadu, pestki dyni i szczypiorek oraz kiełki.