Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)
Monika Piasecka
Mąka ryżowa to jedna z moich ulubionych mąk do pieczenia ciast. Przede wszystkim jest bezglutenowa, neutralna w smaku, wszechstronna, łatwo dostępna i tania! Możecie ją kupić nawet w popularnych dyskontach.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Desery
Kuchnia Kuchnia europejska
Rozgrzej piekarnik do 170C.
Gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw.
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajo i utrzyj do połączenia.
Dodaj mleko kokosowe na przemian z mąką wymieszaną z sodą. Wymieszaj do połączenia składników.
Formę o średnicy 25 cm natrzyj masłem i oprósz mąką ryżową.
Wyłóż ciasto a na wierzchu poukładaj gruszki.
Zrób kruszonkę.
Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie między palcami do otrzymania kruszonki.
Rozsyp kruszonkę równo na wierzchu ciasta.
Wstaw do piekarnika i piecz około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu możesz posypać ciasto płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami.
Mąka ryżowa to jedna z moich ulubionych mąk do pieczenia ciast. Przede wszystkim jest bezglutenowa, neutralna w smaku, wszechstronna, łatwo dostępna i tania! Możecie ją kupić nawet w popularnych dyskontach.
Dzięki takim łatwym przepisom wiem, że wielu z Was je powtórzy u siebie w domu. Uwierzcie mi, ja też stawiam na szybkie i proste desery. I ten taki jest.
Ucierane ciasto bez mleka krowiego, z soczystymi gruszkami i pyszną bezglutenową kruszonką możecie upiec w zaledwie chwilę. Domyślam się, że każdy z Was ma wszystkie składniki w lodówce. A jeśli nawet brakuje Wam cukru kokosowego to śmiało zastąpcie go miodem, erytrolem albo ksylitolem. Nie macie migdałów? Mogą być mielone orzechy włoskie. I problem zamienników z głowy.