Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)

Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)

Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)

Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)

Monika Piasecka
Mąka ryżowa to jedna z moich ulubionych mąk do pieczenia ciast. Przede wszystkim jest bezglutenowa, neutralna w smaku, wszechstronna, łatwo dostępna i tania! Możecie ją kupić nawet w popularnych dyskontach.
Czas przygotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Desery
Kuchnia Kuchnia europejska
Porcje 5

Składniki
  

  • 50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego np. House of Asia
  • 1 szt. jajo
  • 200 ml mleka kokosowego np. Real Thai
  • 200 g mąki ryżowej np. z Biedronki
  • 6 czubatych łyżek mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 450 g obranych i oczyszczonych gruszek

KRUSZONKA

  • 60 g masła roztopionego
  • 80 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki cukru

Instrukcje
 

  • Rozgrzej piekarnik do 170C.
  • Gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw.
  • Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajo i utrzyj do połączenia.
  • Dodaj mleko kokosowe na przemian z mąką wymieszaną z sodą. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Formę o średnicy 25 cm natrzyj masłem i oprósz mąką ryżową.
  • Wyłóż ciasto a na wierzchu poukładaj gruszki.
  • Zrób kruszonkę.
  • Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie między palcami do otrzymania kruszonki.
  • Rozsyp kruszonkę równo na wierzchu ciasta.
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu możesz posypać ciasto płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami.

Uwagi

Mąka ryżowa to jedna z moich ulubionych mąk do pieczenia ciast. Przede wszystkim jest bezglutenowa, neutralna w smaku, wszechstronna, łatwo dostępna i tania! Możecie ją kupić nawet w popularnych dyskontach.
Dzięki takim łatwym przepisom wiem, że wielu z Was je powtórzy u siebie w domu. Uwierzcie mi, ja też stawiam na szybkie i proste desery. I ten taki jest.
Ucierane ciasto bez mleka krowiego, z soczystymi gruszkami i pyszną bezglutenową kruszonką możecie upiec w zaledwie chwilę. Domyślam się, że każdy z Was ma wszystkie składniki w lodówce. A jeśli nawet brakuje Wam cukru kokosowego to śmiało zastąpcie go miodem, erytrolem albo ksylitolem. Nie macie migdałów? Mogą być mielone orzechy włoskie. I problem zamienników z głowy.