Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)
Ucierane ciasto z gruszkami i kruszonką (bez glutenu, bez laktozy)
Składniki
- 50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
- 4 łyżki cukru kokosowego np. House of Asia
- 1 szt. jajo
- 200 ml mleka kokosowego np. Real Thai
- 200 g mąki ryżowej np. z Biedronki
- 6 czubatych łyżek mielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 450 g obranych i oczyszczonych gruszek
KRUSZONKA
- 60 g masła roztopionego
- 80 g mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 170C.
- Gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw.
- Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajo i utrzyj do połączenia.
- Dodaj mleko kokosowe na przemian z mąką wymieszaną z sodą. Wymieszaj do połączenia składników.
- Formę o średnicy 25 cm natrzyj masłem i oprósz mąką ryżową.
- Wyłóż ciasto a na wierzchu poukładaj gruszki.
- Zrób kruszonkę.
- Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie między palcami do otrzymania kruszonki.
- Rozsyp kruszonkę równo na wierzchu ciasta.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 45 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu możesz posypać ciasto płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami.