Kruche, lekkie i smakiem przypominają pieguski. Tak! Pieguski! Tylko, że bez utwardzanego tłuszczu, bez cukru i sztucznych dodatków.
To pyszna i zdrowa przekąska dla dużych i małych. Jedyną ich wadą jest to, że zniakają w 15 minut.
Sprawdźcie też przepisy na moje pozostałe zdrowe ciasteczka bez glutenu np. ciasteczka z masłem orzechowym, ciasteczka orzechowe, kruche ciasteczka ryżowe z dżemem albo herbatniki gryczane z kakao.
SKŁADNIKI
na ok. 15 - 17 ciasteczek
100 g masła, w temperaturze pokojowej
50 ml syropu klonowego / z agawy
1 jajo
10 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
120 g mąki jaglanej
pół łyżeczki sody
100 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Masło utrzyj z syropem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy.
- Dodaj jajko, dalej ucieraj. Wsyp resztę składników i wyrób ciasto.
- Na końcu posiekaj czekoladę na małe kawałki i dodaj do ciasta.
- Nabieraj ciasto dużą łyżką i formuj kulki, spłaszcz dłonią.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180oC przez około 18-20 minut, aż zaczną się lekko brązowić.
- Wystudź na kratce.