Pieguski (bez glutenu)

 

Kruche, lekkie i smakiem przypominają pieguski. Tak! Pieguski! Tylko, że bez utwardzanego tłuszczu, bez cukru i sztucznych dodatków.

To pyszna i zdrowa przekąska dla dużych i małych. Jedyną ich wadą jest to, że zniakają w 15 minut.

Sprawdźcie też przepisy na moje pozostałe zdrowe ciasteczka bez glutenu np. ciasteczka z masłem orzechowym, ciasteczka orzechowe,  kruche ciasteczka ryżowe z dżemem albo herbatniki gryczane z kakao

 

SKŁADNIKI

na ok. 15 - 17 ciasteczek

100 g masła, w temperaturze pokojowej
50 ml syropu klonowego / z agawy
1 jajo
10 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
120 g mąki jaglanej
pół łyżeczki sody
100 g gorzkiej czekolady

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Masło utrzyj z syropem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy.
  • Dodaj jajko, dalej ucieraj. Wsyp resztę składników i wyrób ciasto.
  • Na końcu posiekaj czekoladę na małe kawałki i dodaj do ciasta.
  • Nabieraj ciasto dużą łyżką i formuj kulki, spłaszcz dłonią.
  • Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180oC przez około 18-20 minut, aż zaczną się lekko brązowić.
  • Wystudź na kratce.

 

 Pieguski bez glutenuPieguski bez glutenu

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!