40 min
10 szt.
pieczenie
Składniki
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki z tapioki
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków kokosowych
- 3 łyżki musu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 2 listki żelatyny
- 2 daktyle
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1/2 łyżeczki sody
Coraz częściej zdarza się, że wiele osób, a szczególnie dzieci jest uczulonych na jaja. Nie ma wtedy specjalnie dużego wyboru jeśli chodzi o desery. Co więcej, jeśli dzieciaki jeszcze nie tolerują ani orzechów, pestek czy czekolady to Mamy mają prawdziwy kłopot. Składniki, których użyłam w tym przepisie są dla większości bezpieczne i to z nich udało mi się zrobić ciasteczka.
Dzięki żelatynie ciastka się nie rozpadają. W środku są miękkie, a z zewnątrz chrupiące. Pachną kokosowo-daktylowo-jabłkowo.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Listki żelatyny zalej 2 łyżkami mocno ciepłej wody, zostaw do nasiąknięcia, a następnie rozpuść, tak aby nie było grudek.
- W jednej misce zmieszaj susze składniki: mąki, wiórki, płatki, cynamon i sodę.
- W drugiej misce zmieszaj płynne składniki: mus jabłkowy, sok, olej i żelatynę.
- Połącz zawartość obu misek i dodaj daktyle posiekane na bardzo drobne kawałki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na kilka minut, żeby masa trochę zgęstniała.
- Przygotuj papier do pieczenia.
- Uformuj ciasteczka rozpłaszczając je delikatnie na papierze i piecz ok 18-20 min. Ostatnie 3-5 min włącz termoobieg dla chrupiącej skórki.
- Wystudź na kratce piekarnika.
Większość składników do tego przepisu kupiłam w www.biosklep.com.pl
Alka
2016-01-03 21:18
A może być coś innego zamiast tych listków żelatyny? Albo normalna żelatyna? Jeśli tak to ile czego?
Paleo Strefa
2016-01-04 20:20
moze byc normalna żelatyna ale nie znam takiej sklepowej dobrej jakosci dlatego uzywam tej w listkach bo ma lepsza jakosc. Zwykle 1 listek = 1 łyżeczka żelatyny
nezumi
2016-01-22 10:47
siedza w piekarniku... nie moge sie doczekac ;)
Agata
2017-09-01 20:13
Hej, czy bez mąki z tapioki też wyjdą?
Paleo Strefa
2017-09-04 21:18
Agata, bez jakiejść trochę skrobiowej mąkisię rozpadną. Możesz dodać mąki z manioku (można kupić w Kuchnie Świata) lub mąka arrarutowa czasem można ją dostać w sklepach, albo mąki kasztanowej. Wszystkie te mąki są dozwolone na AIP.
Tadeusz Wieczorek
2018-01-14 22:12
super przepis coś dla mojego zdrowia
Zuzanna Konieczna-Czerwinska
2018-02-14 09:57
Czym mozna by zlepić takie ciastka, jeśli muszę unikać tak słodkich produktów jak daktyle i miód, a inne owoce mogę tylko gotowane? Też z mąk mogłabym użyć jedynie mąki kokosowej - taka sytuacja jelitowa. Jakaś porada?
Monika, Paleostrefa
2018-02-14 21:57
Zuza - ja dodałabym ciut więcej musu jabłkowego oraz dosłownie łyżeczkę mielonego siemienia lnianego, który powinien wszystko zlepić.