35 min.
10 szt.
pieczenie
Składniki
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej ( u mnie 2 miarki po 100 ml)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 ml płynnego masła/oleju kokosowego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kakao
  • 4 czubate łyżki xylitolu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli

herbatniki gryczane z kakao

Kakaowe herbatniki gryczane to mój kolejny ekspresowy deser. Wiem, że tak jak i ja nie macie czasu siedzieć nad pracochłonnymi deserami.

Uwielbiam wszelakie ciasteczka i herbatniki, bo można je dłużej przechowywać np. w słoiku, a jak wpadną niespodziewani goście to coś słodkiego do kawy jak znalazł.

W przepisie użyłam niepalonej mąki gryczanej, ale można też użyć palonej, a nawet zmielić kaszę gryczaną na drobny pył - wtedy mamy mąkę na szybko.

Jak pewnie spostrzegawczy z Was zauważą, moje herbatniki są posypane cukrem trzcinowym. Akurat wyszedł ksylitol, a parcie na słodkie było duże więc trzcinowy poszedł w ruch. 

Do gryki świetnie pasują wszystkie korzenne przyprawy, zatem możecie równie dobrze użyć imbiru albo gałki muszkatołowej. Pełna dowolność.

Mąka gryczana potrafi być niewdzięczna w pieczeniu. Musi mieć odpowiednią ilość wilgoci np. wody, oliwy lub masła albo startą marchew czy dynię, inaczej wypieki mogą wyjść twarde jak kamień. Tutaj udało mi się wywarzyć składniki i ciasteczka są wspaniale chrupiące, zachęcająco popękały podczas pieczenia i na szczęście nie są za suche. Idealne w parze z dobrym espresso. Trochę przyjemności każdemu się należy. 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Przestudzone masło zmieszaj z jajem w miskerze.
  • Pozostałe składniki połącza razem i dodawaj powoli do ubijającego się jaja z masłem.
  • Ciasto nabieraj dużą łyżką i formuj ciasteczka wyrównując ich brzegi.
  • Ułóż ciastka na papierze do pieczenia i przenieś do piekarnika.
  • Piecz ok 15-18 min.

herbatniki gryczane bezglutenoweherbatniki gryczane bezglutenowe

herbatniki gryczane bezglutenowe

Dodaj komentarz
  • Ola
    2016-08-04 12:38

    Moje herbatniki wyszły tłuste i bez smaku, a trzymałam się przepisu.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!