15 sztuk
pieczenie

Kruche ciasteczka ryżowe z dżemem

 

Zaczął się u nas sezon na chrupiące ciasteczka. Szczególnie jesienią i zimą lubimy je podgryzać.

Rewelacyjnie smakują jako drugie leniwe śniadanie w weekend z gorącym kakao na mleku kokosowym wzbogaconym o cynamon lub kardamon. Cynamon działa przeciwzapalnie, więc idealnie nadaje się na sezon jesienny.

Równie dobrze możecie je zapakować dzieciakom do szkoły jako przekąskę, ale od razu zapakujcie więcej, żeby poczęstować kolegów, bo bez tego się nie obędzie.

Zamiast mąki ryżowej możecie użyć mąki jaglanej. Ale uwaga. Użyjcie sprawdzonej niegorzkiej mąki jaglanej, bo gorzka potrafi zepsuć cały smak.

Znam jednego producenta, który produkuje taką mąkę to Ekorab Inne mąki dadzą już odmienny efekt, ale eksperymenty to jest właśnie to co lubicie, więc dajcie znać jak użyjcie innej mąki.

 

SKŁADNIKI (około 15 sztuk) 


1 żółtko
100 g masła
1 szklanka mąki ryżowej
3 czubate łyżki mąki kokosowej
4 łyżki miodu lub innego słodziwa
szczypta sody
ulubiony domowy dżem

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Żółtko utrzyj z masłem na puszystą, jasną masę.
  • Dodaj miód i dalej ucieraj.
  • Dodaj mąkę ryżową i kokosową małymi partiami, a na końcu sodę. Dobrze wymieszaj.
  • Ciasto uformuj w kulę i odstaw do lodówki na około 45-60 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Odrywaj od ciasta małe kawałki tworząc kulki średnicy około 2-3 cm, a następnie rozpłaszcz na papierze do pieczenia.
  • W każdym ciastku zrób dziurkę (użyłam zakrętki od suplementu) i nałóż porcję dżemu na każde ciastko.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
    Wystudź i jedz. Są przepysznie chrupiące.

Kruche ciasteczka ryżowe z dżemem

Kruche ciasteczka ryżowe z dżemem (bez glutenu)

Dodaj komentarz
  • artula
    2017-10-13 19:38

    Wyszło 10 ciasteczek, ale do ciasta dodałem całe jajko. Dwa starte jabłka i dwa rozgniecione banany z dwiema łyżkami cukru kokosowego i łyżeczka cynamony posłużyły za dżem. Wyszły kruche i smaczne.

  • wi mi
    2017-09-22 19:42

    Pyszota ! ciastka smakują jak lata świetlne kupowane na wagę ciastka z marmoladą - smak dzieciństwa w nowym zdrowym wydaniu - można zajadać się bezkarnie :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!