10 min.
2 szklanki
gotowanie
Składniki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki świeżo zmielonego złocistego siemienia lnianego
  • 1 owoc kiwi
  • garść pestek z dyni
  • garść orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu

paleo budyń

Osobiście uwielbiam wszelakie budynie. Wszystko co ma gęstą konsystencję i jest ciepłe jest moje :) To danie szczególnie pasuje mi na kolacje, zwłaszcza po długim dniu, kiedy wracam do domu zmęczona i nie chce mi się stać przy kuchni. W związku z tym, że danie ma formę puree to nasz organizm nie ma problemu, żeby je strawić, co jest szczególne ważne wieczorem, gdy nasze obroty zwalniają. Wtedy możesz zrezygnować z orzechów i pestek, a zetrzeć do budyniu trochę marchewki albo nawet wkroić suszone pomidory.

To małe danie jest bogate w sycące tłuszcze i łatwo przyswajalne „dobre” węglowodany. 

Kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne, a pieprz spowoduje, że naczynia krwionośne bardziej się otworzą i organizm wchłonie więcej wartości odżywczych.

Nie wiesz jak zrobić puree z dyni? Proste. Wystarczy ugotować dynię w małej ilości wody (możesz też upiec dynię w piekarniku), odcedzić i zmiażdzyć widelcem lub zmielić blenderem. Gotowe.

Zwykle robię więcej puree i zamrażam porcjami, żeby móc cieszyć się budyniem z dynią kiedy tylko mam ochotę.

Przygotowanie:

  • Do garnuszka wlej mleko kokosowe, puree z dyni i przyprawy.
  • Dokładnie wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
  • Wsyp siemię lniane i gotuj na wolnym ogniu ok 1 min. W tym czasie siemię utworzy gęsty budyń.
  • W międzyczasie obierz i podkrój w niewielkie kawałki owoc kiwi.
  • Do wysokich szklanek lub pucharków nakładaj gorące puree, następnie posyp pestkami dyni i orzechami, potem znów wlej puree i ponownie posyp pestkami dyni, orzechami i pokrojonym kiwi.

paleo budyń   paleo budyń

Dodaj komentarz
  • Sylwia
    2014-11-15 18:38

    O....ten przepis stanowczo muszę wypróbować :D zwłaszcza, że w zamrażalniku czeka puree z dyni :)

  • Suawa Mys
    2014-11-15 21:15

    Monika, coraz bardziej cię lubię. Męża do dyni nie przekonam, ale moze dzieci sie dadzą.

  • Paleodlaopornych
    2014-11-15 23:22

    oj , to musi być dobre , wszystkie składniki które lubię :) a orzeszki lubię pogryźć wieczorem :]
    Pozdrawiam
    Paweł

  • Paleo Strefa
    2014-11-16 13:16

    To jest bardzo dobre. Zaspokaja wszystkie moje zachcianki pokarmowe :P

  • Aneta.
    2014-11-17 15:45

    A jakie wartości odżywcze? Ilość kcal, itd.?

  • Paleo Strefa
    2014-11-17 20:50

    W paleo nie liczymy kalorii. nie mają one większego znaczenia. Wiemy jedynie, które produkty są dla nas odżywcze. W tym przypadku dynia i kiwi to dobre węglowodany a mleko kokosowe, siemie lniane i orzechy to dobre tłuszcze. W diecie paleo bardzo ważne są tłuszcze nasycone jak np z mleka kokosowego, które sa najbliższe naszemu ciału i powodują, że długo nie jesteśmy głodni a jednocześnie pozwalają na przyswajanie witamin.

  • Sylwia
    2015-01-24 21:01

    Zrobiłam.... jako mama karmiąca bez kiwi, a mężowi z kawałkami pomarańczy - stanowczo trafia w mój gust. Od razu padła propozycja, by następne zrobić z wiórkami kokosowymi i rodzynkami, więc coś czuję, że ta przegryzka na stałe u nas już zostanie:) Jak dla mnie super wersja na śniadanie, a ciężko mi zastąpić chleb czymś, co sprawi, że nie będę psychicznie głodna za chwilę :)

  • marta nudelman
    2016-08-30 15:02

    pyszny deserek,polecam.

  • Eternitka
    2016-10-02 22:27

    o matkooo, piekne, ale jakim cudem NIE WIDAC ZIARENEK SIEMIENIA?? u MNIE WIDAC:(

  • Paleo Strefa
    2016-10-03 08:42

    Eternitka - nie widać ziarenek bo je zmieliłam w młynku :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!