Składniki
- 1 szklanka puree z dyni
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki świeżo zmielonego złocistego siemienia lnianego
- 1 owoc kiwi
- garść pestek z dyni
- garść orzechów włoskich
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
Osobiście uwielbiam wszelakie budynie. Wszystko co ma gęstą konsystencję i jest ciepłe jest moje :) To danie szczególnie pasuje mi na kolacje, zwłaszcza po długim dniu, kiedy wracam do domu zmęczona i nie chce mi się stać przy kuchni. W związku z tym, że danie ma formę puree to nasz organizm nie ma problemu, żeby je strawić, co jest szczególne ważne wieczorem, gdy nasze obroty zwalniają. Wtedy możesz zrezygnować z orzechów i pestek, a zetrzeć do budyniu trochę marchewki albo nawet wkroić suszone pomidory.
To małe danie jest bogate w sycące tłuszcze i łatwo przyswajalne „dobre” węglowodany.
Kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne, a pieprz spowoduje, że naczynia krwionośne bardziej się otworzą i organizm wchłonie więcej wartości odżywczych.
Nie wiesz jak zrobić puree z dyni? Proste. Wystarczy ugotować dynię w małej ilości wody (możesz też upiec dynię w piekarniku), odcedzić i zmiażdzyć widelcem lub zmielić blenderem. Gotowe.
Zwykle robię więcej puree i zamrażam porcjami, żeby móc cieszyć się budyniem z dynią kiedy tylko mam ochotę.
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlej mleko kokosowe, puree z dyni i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
- Wsyp siemię lniane i gotuj na wolnym ogniu ok 1 min. W tym czasie siemię utworzy gęsty budyń.
- W międzyczasie obierz i podkrój w niewielkie kawałki owoc kiwi.
- Do wysokich szklanek lub pucharków nakładaj gorące puree, następnie posyp pestkami dyni i orzechami, potem znów wlej puree i ponownie posyp pestkami dyni, orzechami i pokrojonym kiwi.
Sylwia
2014-11-15 18:38
O....ten przepis stanowczo muszę wypróbować :D zwłaszcza, że w zamrażalniku czeka puree z dyni :)
Suawa Mys
2014-11-15 21:15
Monika, coraz bardziej cię lubię. Męża do dyni nie przekonam, ale moze dzieci sie dadzą.
Paleodlaopornych
2014-11-15 23:22
oj , to musi być dobre , wszystkie składniki które lubię :) a orzeszki lubię pogryźć wieczorem :]
Pozdrawiam
Paweł
Paleo Strefa
2014-11-16 13:16
To jest bardzo dobre. Zaspokaja wszystkie moje zachcianki pokarmowe :P
Aneta.
2014-11-17 15:45
A jakie wartości odżywcze? Ilość kcal, itd.?
Paleo Strefa
2014-11-17 20:50
W paleo nie liczymy kalorii. nie mają one większego znaczenia. Wiemy jedynie, które produkty są dla nas odżywcze. W tym przypadku dynia i kiwi to dobre węglowodany a mleko kokosowe, siemie lniane i orzechy to dobre tłuszcze. W diecie paleo bardzo ważne są tłuszcze nasycone jak np z mleka kokosowego, które sa najbliższe naszemu ciału i powodują, że długo nie jesteśmy głodni a jednocześnie pozwalają na przyswajanie witamin.
Sylwia
2015-01-24 21:01
Zrobiłam.... jako mama karmiąca bez kiwi, a mężowi z kawałkami pomarańczy - stanowczo trafia w mój gust. Od razu padła propozycja, by następne zrobić z wiórkami kokosowymi i rodzynkami, więc coś czuję, że ta przegryzka na stałe u nas już zostanie:) Jak dla mnie super wersja na śniadanie, a ciężko mi zastąpić chleb czymś, co sprawi, że nie będę psychicznie głodna za chwilę :)
marta nudelman
2016-08-30 15:02
pyszny deserek,polecam.
Eternitka
2016-10-02 22:27
o matkooo, piekne, ale jakim cudem NIE WIDAC ZIARENEK SIEMIENIA?? u MNIE WIDAC:(
Paleo Strefa
2016-10-03 08:42
Eternitka - nie widać ziarenek bo je zmieliłam w młynku :)
Agnieszka
2018-08-27 10:44
Jakiej dyni użyć do tego przepisu?
Monika, Paleostrefa
2018-08-28 19:29
Agnieszka, ja uzyłam piżmowej ale może być dowolna np. hokkaido albo zwykła dynia olbrzymia,