Muffiny ze śliwkami i surową kruszonką
Monika Piasecka
Kupiłam nową mąkę. Mąkę teff. Musiałam ją od razu wypróbować! Konsystencją i właściwościami przypomina trochę kasztanową i żołędziową. Teff (inaczej miłka abisyńska) to inaczej bezglutenowe pseudo-zboże (nie paleo), wywodzące się z Afryki.
Czas przygotowania 45 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Desery
Kuchnia Kuchnia zdrowotna
Rozgrzej piekarnik do 180C
Jaja zmiksuj z ksylitolem w mikserze, dodaj wystudzony, płynny olej.
Dodaj mąki, kakao, kardamon i sodę i wymieszaj na gładką masę.
Zatrzymaj mikser, dodaj śliwki i wymieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto do foremek na muffiy wypełniając ok 3/4 ich wysokości.
Piecz ok 22-25 min.
Wystudź na kradce piekarnika
Zrób kruszonkę mieszając wszystkie jej składniki.
Na każdą muffinkę nałóż odrobinę kruszonki i zajadaj.
Kupiłam nową mąkę teff. Musiałam ją od razu wypróbować! Konsystencją i właściwościami przypomina trochę kasztanową i żołędziową. Teff (inaczej miłka abisyńska) to inaczej bezglutenowe pseudo-zboże (nie paleo), wywodzące się z Afryki.
Do mąki teff dobrze pasuje kakao i wszystkie przyprawy korzenne. Myślę, że w tym przepisie można ją zastąpić kasztanową lub żołędziową. Teff wydaje się bardzo chłonna, a do zrobienia tych pięciu muffinów użyłam tylko jednej łyżki i tyle samo mąki kokosowej.
Zdaje się, będzie dobrze współgrać z jesiennymi darami tj. śliwki, dynia czy gruszki.
No to idę dalej testować jej właściwości.
Smacznego.