Cofnij

Tarteletki z dynią i orzechami

Monika Piasecka
Kiedy zostaje mi trochę więcej ciasta z pieczenia tartaletek, bardzo mnie to cieszy, bo ręce mi się trzęsą na samą myśl czym mogłabym wypełnić spody tych małych pychot.
Czas przygotowania 45 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Desery
Kuchnia Kuchnia europejska
Porcje 4

Składniki
  

Instrukcje
 

  • Najpierw upiecz spody do tartaletek.
  • Puree z dyni przełóż do rondelka, dodaj mleko kokosowe, imbir i chilli. Wymieszaj i podgrzej na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  • Zestaw rondel z gazu, lekko ostudź i dodaj masło oraz miód. Wymieszaj.
  • Spody po ciasta napełnij w równych ilościach dyniowym puree.
  • Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i posyp każdą tartaletkę.

Uwagi

Kiedy zostaje mi trochę więcej ciasta z pieczenia tartaletek, bardzo mnie to cieszy, bo ręce mi się trzęsą na samą myśl czym mogłabym wypełnić spody tych małych pychot.
A pasują właściwie do wszystkiego. Próbowałam już z mięsem, rybą no i oczywiście z kutią, czekoladą czy z budyniem. Spód jest na tyle neutralny, że da się go wszechstronnie wykorzystać.
Dziś próbuję słodko-ostro z dynią. Trochę chrupie dzięki orzechom, trochę parzy dzięki chilli, a na koniec koi miodowo.