Cofnij
Tarta rustykalna z truskawkami (bez glutenu)

Tarta rustykalna z truskawkami (bez glutenu)

Monika Piasecka
Kupując dziś truskawki na targu zastanawiałam się co z nich zrobić. Było już kruche ciasto z truskawkami, były tartaletki z budyniem i truskawkami,  i nawet naleśniki oraz trifle. Zatem zdecydowałam, że tym razem również będzie coś prostego. Bo w prostocie tkwi sekret.
Rodzaj Desery
Kuchnia Kuchnia europejska

Składniki
  

Ciasto:

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • około 1 łyżeczka ksylitolu zmielonego na puder

Instrukcje
 

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • Do miski wsyp mąki, ksylitol, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
  • Dobrze schłodzone masło zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do miski z mąką.
  • Żółtko wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i dodaj je do miski.
  • Wymieszaj wszystko łyżką, aż powstaną okruchy.
  • Następnie rękoma zagnieść ciasto. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
  • Truskawki umyj, wyszypułkuj i pokrój na ćwiartki.
  • Ksylitol wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dobrze wymieszaj z owocami.
  • Ciasto rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia na grubość około pół centymetra.
  • Gdyby lepiło się do wałka, podsyp odrobiną mąki.
  • Na środek ciasta wyłóż przygotowane owoce. Następnie brzegi ciasta zwiń do środka, formując mały brzeg.
  • Białko roztrzep z ksylitolem i posmaruj nim brzeg tarty.
  • Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut (góra-dół).
  • Upieczoną tartę odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi

Kupując dziś truskawki na targu zastanawiałam się co z nich zrobić. Było już kruche ciasto z truskawkami, były tartaletki z budyniem i truskawkami,  i nawet naleśniki oraz trifle. Zatem zdecydowałam, że tym razem również będzie coś prostego. Bo w prostocie tkwi sekret.
Przepiękny zapach słońca, letniej swobody i słodyczy. Ciast z letnimi owocami nic nie zastąpi. Są najlepsze, bo przenoszą nas myślami na wakacje. I tego Wam życzę kiedy będziecie się rozsmakowywać w tej tarcie.