Rozgrzej piekarnik do 190C.
Do miski wsyp mąki, ksylitol, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
Dobrze schłodzone masło zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do miski z mąką.
Żółtko wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i dodaj je do miski.
Wymieszaj wszystko łyżką, aż powstaną okruchy.
Następnie rękoma zagnieść ciasto. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Truskawki umyj, wyszypułkuj i pokrój na ćwiartki.
Ksylitol wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dobrze wymieszaj z owocami.
Ciasto rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia na grubość około pół centymetra.
Gdyby lepiło się do wałka, podsyp odrobiną mąki.
Na środek ciasta wyłóż przygotowane owoce. Następnie brzegi ciasta zwiń do środka, formując mały brzeg.
Białko roztrzep z ksylitolem i posmaruj nim brzeg tarty.
Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut (góra-dół).
Upieczoną tartę odstaw do całkowitego ostygnięcia.