Tartaletki z budyniem i truskawkami
Tartaletki z budyniem i truskawkami
Składniki
CIASTO:
- ½ szklanki mąki kokosowej
- ¾ szklanki mąki z orzechów włoskich
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 8 szt. suszonych daktyli
- 80 ml oleju kokosowego
- 2 szt. jaja
- 1 łyżeczka sody
- 6 łyżek ksylitolu
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
BUDYŃ:
- 1 łyżka żelatyny
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 8 szt. żółtek
- 1/4 szklanki miodu
DODATKOWO:
- 500 g truskawek
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Aby przygotować ciasto przesiej wszystkie mąki z sodą, dodaj ksylitol oraz sól i połącz wszystkie składniki.
- Rozpuść olej kokosowy w małym rondelku. Odstaw do ostygnięcia. Daktyle pokrój na małe kawałeczki i połącz z orzechami, miodem i cynamonem.
- W oddzielnym naczyniu ubij jaja z olejem.
- Do mąk dodaj płynne składniki i połącz bardzo dokładnie. Dodaj orzechy i daktyle i ręcznie wyrabiaj ciasto. Powinno mieć zwartą, ciężką konsystencję.
- Odstaw na 15 minut do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 6 równych części.
- Wylep ciastem formy na tartaletki, tak aby pokrywały boki. Piecz 20 minut. Ostudź.
- Następnie przygotuj budyń.
- Rozpuść dokładnie żelatynę w 3 łyżkach wrzątku.
- Podgrzej mleko kokosowe w garnuszku i dodaj do niego żelatynę. Zagotuj delikatnie.
- Utrzyj żółtka i miód w oddzielnej misce, następnie powoli dodawaj mleko kokosowe cały czas mieszając (zahartujesz żółtka).
- Wlej całość z powrotem do garnuszka i podgrzewaj kolejne 5 min (nie gotuj) tak długo, aby powstała konsystencja budyniu.
- Ostudź budyń, od czasu do czasu mieszając żeby się nie zsiadł.
- Na przestudzone spody tartaletek wyłóż budyń i udekoruj pokrojonymi truskawkami.
- Zajadaj, żeby się uszy trzęsły tongue-out