Naleśniki kasztanowe z truskawkami (łatwe)

Naleśniki kasztanowe z truskawkami (łatwe)
Składniki
- 8 czubatych łyżeczek mąki kasztanowej
- 2 szt. jaja
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 szklanki truskawek
- olej kokosowy do smażenia
Instrukcje
- Olej kokosowy rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- Jaja zmiksuj z olejem, dodaj przesianą mąkę, sodę i sól.
- Na patelni o średnicy ok 10-12 cm rozgrzej olej kokosowy i wlewaj po 1/4 ciasta smażąc na średnim ogniu. Ciasto delikatnie urośnie, więc wylewać należy cienką warstwę.
- Pokrój po 1-2 truskawek na plasterki i ułóż na każdym smażącym się naleśniku.
- Obróć i smaż z drugiej strony. Z drugiej strony uważaj, żeby truskawki się nie przypaliły.
- Podawaj z resztą truskawek i ew. gęstym mlekiem kokosowym lub niepasteryzowaną, tłustą śmietaną ze wsi.
Uwagi






