Orzechy wsyp do miksera z ostrzem i zmiel drobno.
Dodaj namoczone daktyle oraz resztę składników na spód. Jeśli używasz świeżych nie suszonych daktyli, nie trzeba ich namaczać, w przeciwnym wypadku zalej je gorącą wodą i mocz ok 10-15 min, potem odcedź.
Dno okrągłej formy (ok 25 cm) wyściełaj papierem do pieczenia, wysyp przygotowany spód i dociśnij rękami tak, aby równo pokryć dno formy.
Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy "serowej".
Namoczone orzechy nerkowca przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odcedź.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki nadzienia, poza jagodami.
Zblenduj mikserem na bardzo gładką, jednolitą masę.
Połowę gotowej masy odlej do osobnego naczynia, a do pozostałej dodaj jagody i zmiksuj na gładką masę.
Na przygotowany wcześniej spód wyłóż warstwę jagodową, a potem białą wyrównując silikonową szpatułką wierzch.
Odstaw do lodówki do stężenia na całą noc.
Podawaj z pokruszoną czekolą i ulubionymi owocami.