Cofnij
Placki z batata i dyni (bezglutenowe)

Placki z batata i dyni (bezglutenowe)

Monika Piasecka
Już od jakiegoś czasu systematycznie zajadam się tymi plackami na kolację. To moje ostatnie comfort food. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne i sycące. Najpyszniejsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo są bardzo chrupiące. Świetnie smakują z kleksem mleka kokosowego, szczypiorkiem i ostrym, świeżym plastrem chilli. Aż robi się gorąco! I jak dobrze się po nich śpi...
Rodzaj Śniadania
Kuchnia Kuchnia zdrowotna
Porcje 12

Składniki
  

Instrukcje
 

  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie rękami
  • Nabieraj ciasto dużą łyżką lub ręką formując placki wielkości dłoni i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz około 30 min, ostatnie 10-12 min. z termoobiegiem dla nadania chrupkości.
  • Zajadaj jeszcze ciepłe.

MOJE RADY

  • Zamiast mąki gryczanej w tym przepisie będzie pasować mąka jaglana, ryżowa, z sorgo, ziemniaczana, z komosy ryżowej, z amarantusa.
  • Zamiast dyni możesz użyć batata, a nawet selera lub buraka.
  • Jeśli tolerujesz nabiał, możesz dodać do ciasta 1 sporą garść tartego żółtego sera długogojrzewającego. Nada wspaniałego smaku i aromatu. Wtedy możesz ominąć oliwę.