Placki z batata i dyni (bezglutenowe)
Monika Piasecka
Już od jakiegoś czasu systematycznie zajadam się tymi plackami na kolację. To moje ostatnie comfort food. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne i sycące. Najpyszniejsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo są bardzo chrupiące. Świetnie smakują z kleksem mleka kokosowego, szczypiorkiem i ostrym, świeżym plastrem chilli. Aż robi się gorąco! I jak dobrze się po nich śpi...
Rodzaj Śniadania
Kuchnia Kuchnia zdrowotna
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie rękami
Nabieraj ciasto dużą łyżką lub ręką formując placki wielkości dłoni i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około 30 min, ostatnie 10-12 min. z termoobiegiem dla nadania chrupkości.
Zajadaj jeszcze ciepłe.
MOJE RADY
Zamiast mąki gryczanej w tym przepisie będzie pasować mąka jaglana, ryżowa, z sorgo, ziemniaczana, z komosy ryżowej, z amarantusa.
Zamiast dyni możesz użyć batata, a nawet selera lub buraka.
Jeśli tolerujesz nabiał, możesz dodać do ciasta 1 sporą garść tartego żółtego sera długogojrzewającego. Nada wspaniałego smaku i aromatu. Wtedy możesz ominąć oliwę.