Najpierw przygotuj spód ciasta.
Przesiej mąkę i połącz z płatkami kokosowymi.
W oddzielnym naczyniu jaja utrzyj z ksylitolem, dodaj przestudzone masło i sól.
Połącz wszystkie składniki i ugniataj ciasto rękami przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto będzie miało raczej suchą konsystencję podobnie jak kruche ciasto.
Wylep rękami natłuszczoną formę na tartę (23cm.) przygotowanym ciastem. Odstaw.
W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Jabłka pokrój w niewielkie kawałki, włóż do garnka i podlej 1/4 szklanki wody.
Zagotuj i dodaj masło oraz ksylitol wraz z przyprawami. Gotuj na średnim ogniu ok 10 min aż do zmiękczenia jabłek. Mieszaj od czasu do czasu.
Jeśli jabłka oddadzą za dużo wody odlej ją do kubeczka (może się jeszcze przydać)
Przestudź jabłka.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę:
Przesiej mąkę i połącz z płatkami kokosowymi i kakao.
W oddzielnym naczyniu jaja utrzyj z miodem, dodaj przestudzone masło i sól.
Połącz wszystkie składniki i ugniataj ciasto rękami przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto będzie miało raczej suchą konsystencję podobnie jak kruche ciasto.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 20-30 min.
Rozgrzej piekarnik do temp 200 C.
Zacznij układać warstwy ciasta. Wystudzone nadzienie wyłóż na przygotowany kruchy spód. Jeśli nadzienie wyda Ci się zbyt suche, dodaj zachowanego soku z gotowania jabłek.
Wyjmij kruszonkę z lodówki i przy użyciu tarki (grube oczka) zetrzyj ciasto na wierzch.
Piecz ok. 18-20 min.
Przygotuj polewę wg przepisu [tutaj] Po wystudzeniu polej ciasto polewą.