Cofnij
Proste placki z mąki kokosowej (paleo, low-carb)

Proste placki z mąki kokosowej (paleo, low-carb)

Monika Piasecka
Placki kokosowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Ich delikatna, słodkawa nuta kokosu sprawia, że są wyjątkowe nie tylko smakiem, ale i aromatem.
Rodzaj Przystawki
Kuchnia Kuchnia zdrowotna

Składniki
  

Instrukcje
 

  • Zmiksować jaja, olej, mleko kokosowe, i sól
  • Zmieszać mąkę kokosową z sodą i połączyć dokładnie wszystkie składniki.
  • Podgrzać na patelni olej kokosowy i wykładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Najlepiej smakują z "twarożkiem" bez laktozy (po 2 łyżki wiórków kokosowych i mąki kokosowej i tyle mleka kokosowego (ok 2 łyżki), żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencję "twarożku"). Można polać miodem i podawać z ulubionymi owocami.

Uwagi

Placki kokosowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Ich delikatna, słodkawa nuta kokosu sprawia, że są wyjątkowe nie tylko smakiem, ale i aromatem. Warto przygotować je na weekendowe śniadanie lub jako deser, który zadowoli każdego miłośnika kokosowych smaków.
Dodatek mleczka kokosowego i oleju kokosowego nie tylko wzbogaca ich smak, ale także dodaje dodatkowej miękkości i wilgotności. Przygotowanie tych placków jest szybkie i łatwe, a składniki są dostępne i proste w użyciu. Można je serwować na słodko, z dodatkami takimi jak domowy "twarożek" kokosowy, miód czy świeże owoce, co czyni ten przepis uniwersalnym rozwiązaniem na każdą okazję.