Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Najpierw przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, dodaj drobno posiekane masło oraz ksylitol i rozetrzyj palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
Uformuj kulę z ciasta i włóż ją do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Żeby przygotować ciasto, mąkę przesiej do miski razem z sodą, wymieszaj.
W mikserze, używając końcówki do ubijania białek, ubij jajka z ksylitolem na puszystą masę (około 5 minut).
Powli dodawaj jogurt oraz mąkę z sodą.
Krótko zmiksuj na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłóż do tortownicy, na wierzch ułóż pokrojone truskawki, wciskając je lekko w środek ciasta.
Posyp całość kruszonką startą na tarce o grubych oczkach.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 - 50 minut, do czasu aż ciasto urośnie.
Wyjmij z piekarnika i ostudź. Posyp ksylitolem zmielonym na puder.