Proste ciasto jogurtowe z owocami (bez glutenu, bez laktozy)


Proste ciasto jogurtowe z owocami (bez glutenu, bez laktozy)
Składniki
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 2 szt. jajka
- 50 g ksylitolu
- 2 szt. opakowania jogurtu kokosowego z Lidl po 160g
- 1 łyżeczka sody
KRUSZONKA
- 70 g mąki jaglanej
- 40 g masła
- 4 łyżki ksylitolu
Instrukcje
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Najpierw przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę, dodaj drobno posiekane masło oraz ksylitol i rozetrzyj palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
- Uformuj kulę z ciasta i włóż ją do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Żeby przygotować ciasto, mąkę przesiej do miski razem z sodą, wymieszaj.
- W mikserze, używając końcówki do ubijania białek, ubij jajka z ksylitolem na puszystą masę (około 5 minut).
- Powli dodawaj jogurt oraz mąkę z sodą.
- Krótko zmiksuj na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłóż do tortownicy, na wierzch ułóż pokrojone truskawki, wciskając je lekko w środek ciasta.
- Posyp całość kruszonką startą na tarce o grubych oczkach.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 – 50 minut, do czasu aż ciasto urośnie.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź. Posyp ksylitolem zmielonym na puder.
Uwagi


