Zupa dyniowa z curry
Zupa dyniowa z curry
Składniki
- 1 szt. średnia dynia hokkaido (ok 1 – 1,2 kg przed wypestkowaniem)
- 1 l bulionu z kurczaka
- 1/2 szt. papryczki chilli
- 1 szt. cienki 1 cm paseczek papryczki scorpion (b. ostra)
- 1 szt. mała cebula
- 1 szt.ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 szklanki mleka kokosowego lub 3 łyżki pasty kokosowej+ gęste mleko kokosowe do podania
- opcjonalnie: pestki dyni
- olej kokosowy do smażenia
Instrukcje
- Dynię umyj, przetnij na pół, a potem na ćwiartki.
- Ostrą, dużą łyżką wydrap pestki z dyni i pokrój ją na mniejsze kawałki.
- Włóż do garnka i zalej bulionem tak, żeby tylko pokrył całą dynię. Jeśli wlejesz za dużo bulionu, zupa nie będzie odpowiednio kremowa.
- Gotuj na średnim ogniu ok 20 min (do miękkości).
- W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, czosnek i papryczki w paski.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i wrzuć warzywa. Smaż do zeszklenia, a na końcu dodaj curry. Wymieszaj.
- Zawartość patelni wrzuć do gotującej się zupy. Dodaj mleko kokosowe.
- Jak tylko dynia będzie bardzo miękka, przelej zawartość garnka do kielicha blendera i zblenduj na wysokich obrotach na bardzo gładką masę. Ewentualnie dopraw do smaku.
- Przelej do miseczek i podawaj z gęstym mlekiem kokosowym i pestkami dyni lub z młodymi liśćmi rukoli, szpinaku lub szczawiu.