Zupa dyniowa z boczkiem
Zupa dyniowa z boczkiem
Składniki
- 1 szt. dynia hokkaido ok 1,5 kg
- 1 szt. cebula
- 3 szt. ząbki czosnku
- 12 szt. plastrów boczku wiejskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 gałązki świeżego oregano
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki bezzapachowego oleju kokosowy do smażenia
- sól
- pieprz
Instrukcje
- W czajniku zagotuj ok. 1,5 l wody.
- Przekrój dynię na pół. Łyżką wyjmij wnętrze wraz z pestkami.
- Pokrój ją w ok. 2-3 cm. kawałki (nie musisz obierać dyni hokkaido ze skórki) i włóż do garnka. Zalej wrzątkiem w takiej ilości, żeby sięgał ok. 1 cm powyżej poziomu dyni. Chcemy uzyskać zupę krem, a nie rozwodnioną dynię.
- Cebulę i czosnek pokrój na niewielkie kawałki (nie martw się o ich grubość i tak będą zmiksowane).
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę i czosnek wraz z kurkumą i tyminkiem. Mieszaj od czasu do czasu uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie brzydko pachniał.
- Dodaj zawartość patelni do dyni zalanej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 20-25 min). Przypraw solą i pieprzem tak jak lubisz.
- W międzyczasie na tej samej patelni wysmaż dobrze boczek (ja lubię formę czipsów tj mocno wysmażone i chrupiące, ale nie przypalone).
- Wyjmij boczek z patelni i odłóż na bok, a wysmażony tłuszcz z boczku przelej do zupy. Zupa nabierze jeszcze lepszego smaku.
- Jak tylko dynia pożądnie zmięknie, zmiksuj całą zupę na gładki krem.
- Przelej do talerzy, dodaj po 3 plastry boczku i przybierz świeżym oregano.
- Smacznego 🙂