Żeberka orientalne (paleo, keto)


Żeberka orientalne (paleo, keto)
Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 3 szt. czerwone cebule
- 250 g pieczarek
- sól pieprz
- smalec
- do podania: olej sezamowy
Instrukcje
- Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę, chilli pokrój w cienkie plasterki, a nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie. Odstaw.
- Żeberka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój na kawałki, tak by w każdym znajdowała się kostka.
- Przełóż do szklanego naczynia i natrzyj marynatą wmasowując ją dokładnie.
- Naczynie zamknij przykrywką lub talerzem, tak aby intensywne zapachy marynaty nie przeniknęły do pozostałych produktów w lodówce. Marynuj min. 1 h, a najlepiej ok 8.
- Dużą patelnię rozgrzej mocno i wrzuć żeberka razem z całą marynatą obsmażając je na złoty kolor z każdej strony. Patelni nie trzeba natłuszczać, bo marynata i same żeberka są już tłuste. Obierz i pokrój cebulę oraz pieczarki na ćwiartki. Odstaw.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 C. Obsmażone żeberka przełóż do brytfanki wyściełanej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Na tej samej patelni obsmaż pieczarki i cebulę. Posól i smaż od czasu do czasu mieszając delikatnie zeskrobując smaki z patelni.
- Gdy pieczarki puszczą sok, a cebula się zeszkli przełóż je do brytfanki razem z żeberkami. Wymieszaj.
- Piecz ok 20-25 minut na termoobiegu.
- Podawaj polane sosem sezamowym, który daje niesamowity aromat.
Uwagi




