Zapiekanki z serem i sosem pomidorowym (keto)
Zapiekanki z serem i sosem pomidorowym (keto)
Składniki
- 3 szt. jaja
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie: szczypta słodkiej papryki mielonej
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki suszonego oregoano lub majeranku
SOS POMIDOROWY
- 300 ml passaty
- szczypta soli
- szczypta ksylitolu
- szczypta mielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
DODATKI
- 6 plastrów ulubionego sera u mnie brie, oscypek, cheddar
- 4 plastry pomidora
Instrukcje
- Wszystkie składniki na zapiekankę wymieszaj dokładnie.
- Odstaw na 3-5 minut, żeby mąka i babka wchłonęły wodę.
- Ciasto ma być gęste, w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki i babki i odczekaj 3 min do wchłonięcia wody.
- Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Uformuj w kształt zapiekanki/bagietki i piecz w temp 180 C około 35-40 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy.
- Na patelnię wylej passatę i podgrzewaj na dość wysokim ogniu, tak długo aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- W czasie gotowania, mieszaj od czasu do czasu.
- Dodaj przyprawy, a na samym końcu oliwę. Odtaw.
- Upieczoną i lekko przesudzoną zapiekankę przekrój na pół.
- Każdą połówkę posmaruj sosem pomidorowym, połóż ser oraz po dwa plastry pomidora.
- Piecz w temp 200C przez około 10 min, do czasu aż ser się roztopi.