Zapiekanka z wołowiną (keto)


Zapiekanka z wołowiną (keto)
Składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża garść sera żółtego np. cheddar
- 350 ml passaty
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 3 szt. małe proste cukinie
Instrukcje
- Najpierw podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wymieszaj. Smaż aż cebula się zeszkli.
- Dodaj mięso i smaż do miękkości. Dodaj 250 ml passaty i smaż aż płyn odparuje. Jeśli będzie za dużo wody. Odlej. Odstaw do ostygnięcia.
- Cukinie umyj i przekrój najpierw na pół wzdłóż, a potem przy pomocy mandoliny pokrój na cieniutkie długie plasterki (jak makaron fettucine).
- Na desce do krojenia układaj po trzy plasterki cukinii, tak aby po długości zachodziły na siebie.
- Od krótkiego końca ułóż łyżkę mięsa i zwiń w rulonik (patrz zdjęcie na samym dole strony). Powinno wyjść kilkanaście ruloników. Odkładaj je do naczynia do zapiekania.
- Całość polej resztą passaty, tak aby pokryć cukinie oraz posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20-30 minut.
Uwagi


