Wielkanocna babka kakaowo-pomarańczowa
Wielkanocna babka kakaowo-pomarańczowa
Składniki
- 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła
- 1 szklanka kakao
- 8 szt. białka z jaj
- 8 szt. żółtka z jaj
- 2 szt. całe jaja
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 100 g ksylitolu
- 1 łyżeczka soli
- miąższ z 1 laski wanilii
- 1 szklanka przesianej mąki kokosowej
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka sody spożywczej
POLEWA:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki miodu
- 3 łyżki ksylitolu
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do temp. 165C
- W rondelku rozpuść olej kokosowy (zaopatruje się w Akademii Witalności) lub masło, dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wystygnięcia
- Ubij białka z octem na sztywną pianę.
- W osobnej misce wymieszaj 2 całe jaja, żółtka, mleko kokosowe, ksylitol, skórkę z pomarańczy sól i wanilię.
- Dodaj kakaowe masło.
- Dodaj mąkę kokosową (używam takiej), sodę i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj białka i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę
- Formę na babkę dobrze wysmaruj tłuszczem i podsyp mąką.
- Wylej ciasto do formy na dużą babkę i piecz 1,15-1,30h, do czystego patyczka.
- Po całkowitym wystudzeniu wyjmij ciasto ostrożnie z formy.
- Polej babkę polewą i ozdób kawałkami pomarańczy.
Przygotowanie polewy:
- Polewę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się zsiadła i stała bardziej kremowa.
- Podgrzać mleko kokosowe, dodać miód i ksylitol. Podgrzewać do rozpuszczenia xylitolu. Odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki na 1-2 h, a najlepiej na całą noc.