Wątróbka curry z „ryżem” z kalafiora (keto, paleo)
Wątróbka curry z „ryżem” z kalafiora (keto, paleo)
Składniki
- 500 g wątróbki (umnie z królika)
- 2 szt. cebule
- 250 ml passaty
- 200 ml mleka kokosowego lub śmietany
- 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
„RYŻ” Z KALAFIORA
- 1 szt. kalafior
- masło klarowane do smażenia
- sól
- szczypiorek
- szczypta kurkumy
Instrukcje
- Wątróbkę umyj i oczyść z błonek. Pokrój na mniejsze kawałki. Odłóż.
- Cebulę pokrój na cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę razem z curry, aż będzie szklista i miękka.
- Cebulę odsuń na bok patelni i włóż wątróbkę. Nie sól, bo stwardnieje.
- Podsmaż kilka minut z obu stron.
- Następnie wmieszaj cebulę i dodaj passatę oraz mleko kokosowe. Duś kilka minut pod przykryciem.
- Przypraw do smaku.
- Kalafior tetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni podgrzej masło klarowane i podsmaż kalafior wraz z kurkumą i solą.
- Podsmażaj kalafior przez kilka minut, ale aby nadal był al dente.
- Podawaj ze szczypiorkiem.