Urodzinowa tarta creme brulee z owocami (paleo)
Urodzinowa tarta creme brulee z owocami (paleo)
Składniki
SKŁADNIKI NA SPÓD (forma 24 cm)
- 1 szt. jajo
- 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego
- 5 płaskich łyżek mąki kokosowej
- po pół szklanki mąki migdałowej i kasztanowej
- szczypta soli
- szczypta sody
- garść daktyli
SKŁADNIKI NA CREME BRULEE
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 czubate łyżki ksylitolu
- 5 szt. żółtek
- szczypta mielonej wanilii
Instrukcje
PRZYGOTOWANIE SPOÓD
- Mąki, sól i sodę wymieszaj w misce.
- Do misy miksera wsyp mąki, dodaj olej lub masło i zmiksuj na wysokich obrotach.
- Dodaj daktyle i jajo, dobrze wymieszaj. Jeśli masz suszone daktyle zalej je wrzątkiem na 15 min, odciśnij i dopiero zmiksuj z ciastem.
- Gdyby ciasto lepiło się do rąk dodaj łyżeczkę mąki kokosowej.
- Odstaw do lodówki na 10-15 min.
- Rozgrzej piekarnik do 180C
- Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim formę do tarty tworząc rant również na brzegach.
- Piecz około 10-12 min. Odstaw do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE CREME BRULEE
- Żółtka i ksylitol utrzyj przy pomocy miksera (końcówką do ubijania białek) na jasną i puszystą masę.
- W garnuszku zagotuj mleko kokosowe z wanilią. Doprowadź do wrzenia i natychmiast ściągnij z palnika.
- Gorące mleko wlej powoli do masy żółtkowej, cały czas mieszając, tak żeby żółtka się nie zwarzyły.
- Zmiksuj i odstaw do przestudzenia. Przestudzony krem wylej na podpieczony spód tarty.
- Piecz w temperaturze 140ºC przez około 50 minut. Wyjmij z piekarnika, całkowicie wystudź i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
- Na tarcie ułóż ulubione owoce, przybierz miętą i posyp wiórkami czekoladowymi.