Trufle morelowo-wiesiołkowe


Trufle morelowo-wiesiołkowe
Składniki
- 3 garście orzechów włoskich
- 2 garście suszonych moreli
- 4 łyżki mąki z wiesiołka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 5 daktyli irańskich lub medjool
Instrukcje
- Wszystkie składniki włożyć do misy miksera z ostrzem i zmiksować na gładką masę. Mają być wyczuwalne niewielkie kawałki składników, masa nie może być całkowicie kremowa.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki, około 2-3 cm. średnicy.
- Włóż do papierowych papilotek i wstaw do lodówki na kilkanaście minut, aby masa się utrwaliła.
- Przechowuj w lodówce nawet do tygodnia.
Uwagi
- zawiera sporo białka (29g), niewiele węglowodanów (45 g) oraz odrobinę tłuszczu (7,5 g)
- jest źródłem kwasu linolowego (tzw. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam.
- jest źródłem kwasu tłuszczowego GLA (gamma linolenowego), potrzebnego min. do prawidłowej pracy układu nerwowego, kostnego (RZS) oraz krążenia, łagodzi choroby autoimmunologiczne, z uwagi na zawartość GLA zalecana jest osobom z chorobami skóry (trądzik, łuszczyca) i alergiami, ponieważ reguluje przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych.
- idealnie nadaje się jako dodatek do jogurtów, granoli, mleka kokosowego, kasz, twarogu, sałatek, surowych deserów.





