Tortille z resztkami pieczonego kurczaka

Tortille z resztkami pieczonego kurczaka

Tortille z resztkami pieczonego kurczaka

Tortille z resztkami pieczonego kurczaka

Monika Piasecka
Od dawna szukałam jakiejś neutralnej mąki, która mogłaby mi posłużyć do dań mięsnych i na ostro. Moje ulubione mąki – kokosowa i kasztanowa idealne do słodkich wypieków (np. takich naleśników z mąki kokosowej z owocami, albo takich z mąki kasztanowej czy takich z czekoladą), nie smakują mi do mięsa, bo są po prostu za słodkie. Ziemniaczana i z tapioki mają jak dla mnie za dużo skrobi, którą ograniczam. Uwielbiane przeze mnie jaglana i gryczana są zbyt wyraziste, a ja uparłam się na coś bardziej neutralnego.  I znalazłam. Mąka z nasion sorgo czerwonego. Sorgo nazywane jest afrykańskim prosem i zawiera sporo białka (11 g), błonnika (6,3 g), żelaza (31%) i magnezu (48%). Mąka z sorgo jest delikatna, gładka i nie ma żadnego dominującego smaku, ani zapachu dlatego jest idealna. 
Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia meksykańska
Porcje 5

Składniki
  

TORTILLE

  • 6 czubatych łyżek mąki z sorgo
  • 4 szt. wiejskie jaja
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia

NADZIENIE

  • resztki pieczonego kurczaka obrane z korpusu i skrzydełek
  • 2 garście czarnych drylowanych oliwek
  • 1 świeży ogórek
  • 1 szt. ogórek kiszony
  • 3 łyżki musztardy
  • świeży cząber lub inne ulubione zioła

SALSA

  • 2 szt. pomidory malinowe
  • 1/2 szt. chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Najpierw przygotuj salsę.
  • Pomidory obierz ze skórki za pomocą obieraczki do pomidorów (to dla tych którzy nie mają czasu sparzyć pomidorów wrzątkiem), posiekaj na drobną kostkę.
  • Chilli posiekaj na cienkie plasterki. Składniki włóż do słoiczka, wlej sok z cytryny i posól. Odstaw do lodówki, żeby smaki się wymieszały.
  • Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w mikserze na gładką masę.
  • Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wlej 1/4 ciasta na środek rozprowadzając równo po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż tortille lekko się zrumienią.
  • W miarę smażenia przekładaj tortille na talerz i zakryj drugim talerzem, żeby trochę się uelastyczniły. Będzie je wtedy można zgiąć, nie połamią się.
  • Ogórki umyj i pokrój na cienkie plasterki.
  • Resztki pieczonego kurczaka podgrzej na patelni na oleju kokosowym.
  • Złóż swoją tortillę smarując ją najpierw odrobiną musztardy, nałóż odpowiednią część kurczaka, warzyw i oliwek. Polej salsą i posyp świeżymi ziołami.
  • Zajadaj od razu.
  • Tortille można odgrzewać w piekarniku.

Uwagi

Od dawna szukałam jakiejś neutralnej mąki, która mogłaby mi posłużyć do dań mięsnych i na ostro. Moje ulubione mąki – kokosowa i kasztanowa idealne do słodkich wypieków (np. takich naleśników z mąki kokosowej z owocami, albo takich z mąki kasztanowej czy takich z czekoladą), nie smakują mi do mięsa, bo są po prostu za słodkie. Ziemniaczana i z tapioki mają jak dla mnie za dużo skrobi, którą ograniczam. Uwielbiane przeze mnie jaglana i gryczana są zbyt wyraziste, a ja uparłam się na coś bardziej neutralnego.  I znalazłam. Mąka z nasion sorgo czerwonego. Sorgo nazywane jest afrykańskim prosem i zawiera sporo białka (11 g), błonnika (6,3 g), żelaza (31%) i magnezu (48%). Mąka z sorgo jest delikatna, gładka i nie ma żadnego dominującego smaku, ani zapachu dlatego jest idealna. 
Wspaniale sprawdziła się w tym przepisie. Jeśli macie jakieś resztki mięsa z wczorajszego obiadu, albo innych składników, które chcieliście wyrzucić, to biegnijcie do kuchni smażyć te szybkie naleśniki. Zobaczycie jakie wspaniałe danie można wyczarować z resztek!

przez

Tagi: