Tartaletki z rabarbarem (AIP)


Tartaletki z rabarbarem (AIP)
Składniki
SPÓD:
- ¾ szklanki mąki kokosowej ok. 180 ml
- ½ szklanki płatków kokosowych ja użyłam świeżo zmielonego miąższu kokosa
- 1/3 szklanki mąki z tapioki
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 listki żelatyny
- 1 łyżeczka sody
KREM:
- 1 szklanka mleka kokosowego lub pół na pół rozcieńczone z wodą
- 4 listki żelatyny
- 1 szt. banan
SOS:
- 2 łodygi rabarbaru
- sok z 1/2 pomarańczy
Instrukcje
Najpierw przygotuj spód
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Olej kokosowy rozpuść i ostaw do ostygnięcia. Listki żelatyny rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i odstaw do ostygnięcia.
- Do misy miksera dodaj mąki przesiane z sodą i zmieszaj z wiórkami kokosowymi. Powoli dodawaj ostudzony olej kokosowy i zmieszaj całość na gładką masę. Dodaj żelatynę i zmiksuj wszystko razem.
- Nie będzie to elastyczna konsystencja i ciasto będzie się delikatnie rozpadać z powodu braku jaj. Da się je jednak umieścić w formie.
- Podziel ciasto na 4 równe kawałki i wklej palcami do form na tarty (średnica ok. 10 cm), wylepiając również brzegi i piecz ok. 15-18 min. Aż do zrumienienia brzegów.
- Koniecznie ostudź zanim wyjmiesz je z formy. Wyciągaj bardzo delikatnie.
Zrób krem:
- W rondelku podgrzej (nie gotuj) mleko kokosowe i rozpuść w nim żelatynę.
- Ostudź, a po całkowitym wystygnięciu przełóż do lodówki.
- Pokrój banana na cienkie plasterki i ułóż na wystudzonym spodzie każdej z tartaletek.
- Kiedy tylko krem zacznie lekko tężeć, wylej go na spód przykrywając banany.
- Wstaw tartaletki do lodówki na całą noc do stężenia.
Na końcu przygotuj sos:
- Rabarbar pokrój drobno i wrzuć do małego rondelka
- Dodaj sok z pomarańczy i podgrzej, aż rabarbar zacznie się lekko rozpadać.
- Zmiksuj wszystko na gładką masę blenderem.
- Schłodź w lodówce.
Uwagi



