Tartaletki z kutią i mandarynkami


Tartaletki z kutią i mandarynkami
Składniki
SPÓD:
- 2 szt. jaja
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki kasztanowej
- 9 łyżek wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki spłynnego masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
NADZIENIE:
- 3/4 szklanki niebieskiego maku
- 2 łyżki miodu
- garść suszonych fig
- garść świeżych daktyli
- garść suszonych śliwek
- 2 garście orzechów włoskich, brazylijskich i migdałów
DODATKOWO:
- 3 szt. mandarynki
Instrukcje
Najpierw przygotuj nadzienie:
- Conajmniej 24 godziny przed przygotowaniem kutii, zalej mak zimną wodą (dwa razy więcej wody niż maku) i odstaw.
- Conajmniej 12 godzin przed przygotowaniem zalej wodą orzechy i migdały. Dodaj kilka kropli z cytryny (kwaśne środowisko lepiej neutralizuje kwas fitynowy). Odstaw.
- Namocz suszone owoce w lekko ciepłej wodzie przez około 15 min.
- Mak odsącz z wody przy pomocy drobnego sitka, dodaj łyżkę roztopionego masła i zmiel w maszynce (najlepiej 3-4 krotnie) lub zmiksuj ręcznym blenderem ( ja tak zrobiłam).
- Orzechy, migdały odsącz z wody, wypłucz i osusz. Suszone owoce osącz z wody. Wszystkie bakalie posiekaj na mniejsze kawałki (je część zblendowałam przez dosłownie 3-5 sekund, a część pokroiłam na większe kawałki, bo lubię czuć wyraźną konsystencję).
- Mak i bakalie włóż do naczynia, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Przygotuj spód:
- Rozgrzej piekarnik do 190C.
- W misie miksera zmieszaj jaja z przestudzonym masłem i solą.
- Dodaj mąki z sodą i wiórkami kokosowymi. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Wysmaruj foremki na babeczki (średnica ok 8-10 cm) masłem i wylep formy ciastem, tak żeby pokryło również ich brzegi.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz około 25 min.
- Po ostudzeniu wyjmij tartaletki z formy i napełnij je kopiastą porcją kutii, a na wierzchu połóż kilka cząstek mandarynki.


