Tarta z truskawkami i mascarpone (keto)
Tarta z truskawkami i mascarpone (keto)
Składniki
SPÓD
- 100 g zimnego masła
- 100 g mielonych migdałów mąki migdałowej
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 100 g mąki kokosowej
- 1 szt. jajo
- szczypta soli
- szczypta sody
NADZIENIE
- 300 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki 30% lub śmietany kokosowej
- opcjonalnie stewia do smaku
- owoce jagodowe ok 400g
Instrukcje
- Składniki na spód połącz i zagnieć ciasto.
- Gdyby lepiło się do rąk, dodaj odrobinę więcej mąki kokosowej.
- Formę na tartę (ok 25cm) wylep ciastem tak, żeby zachodziło na brzegi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 C na około 20 min.
- Odstaw do wystygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie.
- Mascarpone zmiksuj ze śmietanką i ewentualnie odrobiną stewi do smaku.
- Na spód tarty rozsmaruj serek i ułóż owoce.
- Przechowuj w lodówce do 3 dni.